Anders kijken

Je blik op de wereld wordt bepaald door de voorkennis die je hebt. Die vormt als het ware een bril waardoor bepaalde zaken opvallen en andere niet. Weet je niets van auto’s, dan zie je op de snelweg niet dat bijzondere model Austin Martin rondrijden waar er maar 120 van zijn gebouwd. Als je op de leeftijd bent gekomen dat je graag kinderen wilt, zie je alleen maar zwangere vrouwen en mensen met kinderwagens rondlopen. Interesseer je je voor vogels, zie jij die tjiftjaf op een tak zitten waar andere mensen gewoon voorbij lopen.

Sinds ik in de waterbouwwereld werkzaam ben, vallen mij ook zaken op waar ik anders totaal geen aandacht voor had. Op een film over het Panamakanaal zag ik een cutterzuiger aan het werk, waar ik anders alleen maar oog had gehad voor de bossen. Onlangs zag ik vanaf de Oosterscheldedam gezien voor de kust van Vrouwenpolder een sleephopperzuiger aan het werk, anders had ik daar waarschijnlijk helemaal niet op gelet.

We zijn net terug van onze reis naar China. Met het hele gezin zijn we drie weken lang op zoek gegaan naar de wortels van onze drie Chinese dochters. Er is zo ontzettend veel te zien en te beleven in dit fantastische land! En….er is ook waterbouw in China. Ik wist al wel dat het Chinese staatsbaggerbedrijf een grote speler was, maar nu viel het me ook echt op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Nanchang, de hoofdstad van de provincie Jiangxi, keken we vanuit het  hotel op de Ganrivier, een zijtak van de Yangtze. Normaalgesproken had ik alleen aandacht gehad voor de brug of de hoogbouw aan de overkant. Maar nu viel mijn oog op de talloze schepen met zand die af en aan voeren voor de bouwprojecten aan de oevers. Ook op en aan de rand van het water wordt er ontzettend veel gebouwd in China. Het is maar dat je er oog voor hebt…

Zo is er in de afgelopen tijd op meerdere manieren een andere wereld voor me open gegaan.

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *