Pictogrammen

Aan boord vind je talloze aanwijzingen die betrekking hebben op de veiligheid. Soms met woorden, maar veel vaker met een pictogram. Zo’n plaatje wordt namelijk sneller begrepen dan een heel verhaal. Maar zoals met zoveel symbolen: je kunt er veel meer betekenissen in zien dan de voor de hand liggende. Je kunt de pictogrammen aan boord ook religieus lezen.

20130823_065859Reddingsboei

Het kan fout gaan in het leven. Daar moet je je van bewust zijn. Ook al doe je nog zo je best, volmaakt zijn we niet. Vroeger of later gaat er wel eens wat mis.

Geloven betekent dat je met die onvolmaaktheid rekening mee houdt. Maar je weet ook: als de golven over je heen slaan, is er redding. Er is de ervaring dat je weer mag opademen. Je mag altijd opnieuw beginnen. Je mag verder. Je kunt verder.

In een kerk, waar ook ter wereld, zul je altijd een “doopvont” vinden. Dat is een grote bak met water. Als kind of volwassene krijg je dat water over je heen als symbool van onze onvolmaakte wereld. Maar je wordt ook uit het water omhoog getrokken, je wordt gered, je mag weten van een nieuw leven.

PA160252Gele lijnen

Geel met zwart betekent: opletten,
hier wordt het mogelijk gevaarlijk. Stap hier niet zonder nadenken overheen! Ben je bewust van wat je aan het doen bent!

Geloof is vaak gelijkgesteld aan het gehoorzamen van allerlei regeltjes. Je mag dit niet, je mag dat niet. Geen wonder dat mensen daazwarte lijn geen kwaad: let op, voordat je het weet, begeef je je op gevaarlijk terrein. In de traditie vinden we 10 van zulke lijnen. Iedereen kent ze wel: de 10 geboden. Die zeggen niets anders dan: Leef bewust!

PB110356Hartmassage

Ooit dacht ik erover om een visitekaartje te laten maken “Stefan Francke – hartspecialist“. Want een pastor houdt zich nu eenmaal ook bezig met zaken van het hart, al is het wel op een heel andere manier dan een hartchirurg.

Soms heeft je hart een oppepper nodig. Daarom is er aan boord ook een zogenaamde defibrillator te vinden, een apparaat dat stroomstoten aan je hart kan toedienen als het is gestopt. Het is de bedoeling dat je hart dan weer gaat kloppen.

Geloven vraagt om mensen met een hart. Soms hebben ze een “hartversterkertje” nodig. De boodschap van geloof, hoop en liefde wil dat ons hart klopt voor de medemens.

P4060307Musterstation  

Het Musterstation is de plaats waar in geval van nood iedereen aan boord zich moet verzamelen. Daar worden dan ook de koppen geteld zodat niemand ontbreekt. Mist er iemand, moet eerst worden nagegaan waar diegene gebleven is. Want tenslotte is ieder mensenleven belangrijk.

Dit plaatje doet me denken aan een bekend verhaal dat Jezus ooit vertelde als voorbeeldvertelling: er was eens een schaapherder die honderd schapen had. Op een dag miste hij er één bij het tellen. Toen ging hij net zo lang zoeken totdat hij het schaap dat kwijt was, weer had teruggevonden. Iedereen was superblij toen het ontbrekende schaap er weer bij was.

Dat is een basisgedachte binnen het christelijk geloof: ieder mens telt. Niemand wordt afgeschreven, ook al ben je in je leven misschien helemaal klem komen te zitten. Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

 

 

2 Responses to Pictogrammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *