De zwakste schakel (gedachten n.a.v. de gestolen eindexamens 1)

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. De waarheid van dit gezegde werd de afgelopen weken weer eens onderstreept in het “eindexamenschandaal” of “de grootste eindexamenfraude die Nederland heeft gekend”. Iedereen weet er intussen van: bij de Ibn Ghaldoun school in Rotterdam werden 25 eindexamens gestolen. Onderzoek leerde dat niet – zoals eerst werd gedacht – een verloren sleutel van het kamertje waarin de examens werden bewaard, de boosdoener was bij de inbraak. Maar de daders waren via de ruimte tussen het plafond de “kluiskamer” binnengedrongen vanuit een andere kamer.

ibn ghaldoun 1

Tja, dan kun je als landelijk college voor de eindexamens nog zulke mooie veiligheidsmaatregelen nemen in de drukkerij, je kunt de enveloppen verzegelen wat je wilt, maar als de school het kinderlijk eenvoudig maakt om in te breken….

Veiligheid begint niet bij het versterken van de sterkste schakels, maar het aanpakken van de zwakste schakels. Dat is een open deur en toch zie je het vaak misgaan. Gewoon bij jezelf, als je vergeet je dure, van onverwoestbaar staal gemaakte, gegarandeerd betonschaarproof zijnde dubbele Axxaslot daadwerkelijk op slot te zetten. Je kunt het ook in een bedrijf zien gebeuren. Als je vergeet dat prachtig mooie, self-infloating zwemvest aan te doen. Waarbij ik dit voorbeeld kies, omdat me dat zelf al een keer is overgekomen bij het overstappen van een crewboot. Gelukkig is het toen goed afgelopen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *