Zout water

20130724_161251 20130724_161641

De zee verveelt nooit. In de winter is het heerlijk om gewoon langs het strand te wandelen. In de zomer ga ik graag zwemmen. De zeezwemtochten langs Walcheren zijn helemaal een feest. Golven die over je heen rollen, de paalhoofden die nog net zichtbaar zijn, en af en toe een slok zout water.

Dat laatste kun je in de Dode Zee beter niet hebben. Ik was onlangs op bezoek bij het zoutbaggerproject aan de zuidkant van de Dode Zee in Jordanie. Dat is een heel ander verhaal dan zand- of steenbaggeren. Het zout wordt weggebaggerd ten behoeve van de winning van potash, een grondstof die o.a. gebruikt wordt om kunstmest te maken. Zouter dan in de Dode Zee kan water niet zijn. Het is zo verzadigd van zout dat er in het water zoutpaddestoelen groeien. Ook koekt het zout vast aan de schepen. Overigens is dat met zoet water vrij simpel te verwijderen: het smelt als sneeuw voor zon.

20130723_144334

Maar het is een bijzonder gezicht. Tussen de eeuwenoude bergen die de Dode Zee omgeven lijkt het af en toe op een Poollandschap: het witte zout lijkt op een ijsmassa. Alleen haalt de temperatuur je snel uit die droom: het kwik gaat gemakkelijk de 40 °C voorbij.

kaart_IsraelOoit las ik een mooi verhaal over het zoute water van de Dode Zee. In Noord-Israel, op de grens met Syrie, ontspringt de Jordaan. Daar komt schoon, fris water zo uit de grond naar boven. Al die stroompjes samen verzamelen zich vervolgens in het Meer van Galilea, een prachtige omgeving met veel groen. Het is zo groen, omdat het water in het meer in beweging blijft. Het stroomt namelijk weer verder als de rivier de Jordaan richting het Zuiden. Maar dan stopt het: de Jordaan mondt uit in de Dode Zee. Daar blijft het water stilstaan en het verdampt. Met al het zout in de grond wordt het water dor en doods. De overdenking legde de symbolische waarde van deze waterhuishouding uit: waar het water stil komt staan, is er geen leven meer mogelijk. Dat geldt ook voor het leven in het algemeen: waar er geen “flow” meer is, wordt het door en doods en wil er niets meer groeien. Met andere woorden: blijf in beweging en laat je inspireren door frisse bronnen!!

20130723_121731 20130723_121737

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *