De hoogste toren ter wereld

IMG-20130718-WA0013

Deze foto is ’s avonds genomen, dus je moet goed kijken. Maar hij springt er wel uit in de skyline van Dubai: de Burj Khalifa. Met een lengte van 828 meter is dat het hoogste gebouw ter wereld. Even ter vergelijking: de Euromast in Rotterdam meet slechts 185 meter en het Empire State Building in New York 381 meter. Zelf vroeg ik mijn echtgenote Wilja ten huwelijk op de CN-tower in Toronto die 553 meter in de lucht steekt. De plek waar dat gebeurde lag echter minder hoog: op 350 meter skyhigh, met een vloer waar je dwars doorheen kon kijken, ging ik op mijn knieën. We liepen op die dag letterlijk en figuurlijk met onze hoofden in de wolken.

Maar wat is dat toch met de grootste willen zijn? Het is iets waar je in Dubai in ieder geval voortdurend bij wordt bepaald: hier is het grootste hotel ter wereld te vinden, het grootste zwembad, de grootste shopping-mall, het grootste aquarium, het grootste vliegveld en weet ik wat nog meer.

Wat betreft de Burj Khalifa is het wel een pijnlijk gegeven, dat de toren eigenlijk “Burj Dubai” had moeten heten. Maar net voor de opening in 2010 werd de naam gewijzigd met een verwijzing naar Khalifa bin Zayed Al Nahayan, president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het naburige Abu Dhabi. Dit emiraat had het door de financiële crisis geteisterde Dubai namelijk een aanzienlijk bedrag geschonken. En tja, voor wat hoort wat.

Een verhaal van eeuwen geleden gaat ook over de bouw van de hoogste toren ter wereld. In het oude Babel wilden ze een toren bouwen die tot in de hemel zou reiken. “Dat zal ons beroemd maken,” was de gedachte, “en dan zullen we niet over de hele aarde verspreid raken.” Degenen die het verhaal uit het Bijbelboek Genesis kennen, weten hoe het afloopt. Vanuit de hemel wordt er verwarring gezaaid: de mensen gaan een verschillende taal spreken, begrijpen elkaar niet meer en er ontstaat dikke ruzie. Dat gebeurt als mensen elkaar niet meer kunnen verstaan, dan ontstaat er afstand – dat is vandaag niet anders.

Het vreemde echter is: de taal van geld lijkt iedereen wél te begrijpen. Of het nou gaat om harde dollars, dure euro’s of fraai gekleurde dirhams, ze spreken klare taal en iedereen weet wat er wordt bedoeld. Met geld is heel de wereld te koop. Maar of deze taal mensen werkelijk weer bij elkaar weet te brengen, valt nog te bezien. Daarvoor is toch meer nodig.

 

20130720_175852

Overigens: weer prachtig om te zien hoe uit zee land wordt gecreëerd!!

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *