Fantastisch!

Sinterklaas4

Toen ze van de week aan boord vertelden dat de Verenigde Naties onderzoek gaan doen naar het Nederlandse Sinterklaasfeest, dacht ik dat het om een grap ging. Maar na raadpleging van een nieuwssite besefte ik dat het bericht helemaal echt was. Fantastisch!

Je bent 11 dagen weg naar St Petersburg en je komt terug in een land, waarin er een gekte is losgebarsten rondom het aloude kinderfeest. Mag Zwarte Piet zwart blijven? In mijn vriendenkring op Facebook is 85% van de posts gewijd aan deze discussie. In de kranten wordt kolom na kolom gevuld met ingezonden brieven over dit thema. In de trein op weg naar huis hoorde ik links en rechts, jong en oud, erover praten. Fantastisch!Sinterklaas1b

We hebben in Nederland maar weinig instituten waar een groot gedeelte van de bevolking helemaal achter staat. Het koningshuis is er één van, het Nederlands elftal een ander, en het  Sinterklaasfeest hoort beslist ook in dit rijtje thuis. In no time meer dan 2 miljoen likes voor de Pietietie, dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Fantastisch!

Inmiddels is er ook een tweede ronde van commentaren losgekomen. Allerlei beschouwende stukken over de wijze waarop deze discussie al dan niet gevoerd moet worden. De rol van deskundigen, de media, de politiek – er wordt flink geanalyseerd. Fantastisch!

Aan boord was het natuurlijk ook een gespreksonderwerp. Hoe wil je je koffie? Euh, neutraal… Op het kantoor zei iemand: nu snappen we misschien beter hoe andere landen zich voelen, als Nederland met het opgeheven vingertje dáár de les wil lezen. Snappen wij eigenlijk altijd  waar we het over hebben als we commentaar hebben op een ander land en er daar emotioneel op gereageerd wordt. Fantastisch!

Sinterklaas3b

Laat ik voor mezelf spreken. Ik heb zelf als kind Zwarte Piet nooit in verband gebracht met donkergekleurde medelanders. Er was in mijn beleving totaal geen relatie tussen beide. In de gewone dagelijkse wereld lopen mensen rond met een verschillende huidskleur – dat is gewoon, we zijn allemaal mens. Zo ben ik tenminste opgevoed, we hebben allemaal dezelfde kleur bloed. Maar in de wereld van Sinterklaas krijgt alles een andere kleur. Dit is een wereld van cadeaus, pepernoten en je schoen zetten. Het is een wereld van geheimzinnigheid en een beetje spannend wachten of er ineens op de deur wordt gebonsd. Het is een wereld waarin de fantasie van het kind wordt geprikkeld. Natuurlijk weet je als kind dat Zwarte Piet niet door de schoorsteen heen past. Of dat de pakjes door een brievenbus heen passen, want de meeste huizen hebben niet schoorsteen meer. Natuurlijk begrijpt een kind verstandelijk dat Sinterklaas niet overal tegelijk kan zijn. Maar … waar het verstand ophoudt, gaat de verbeelding verder.

Die donkere Zwarte Piet, dat is me een figuur. In vroeger tijden waren kinderen bang voor hem door de roe en juten zak die hij bij zich droeg. Maar sinds in de jaren ’60 de zak overboord werd gegooid (Godfried Bomans heeft daar mooie dingen over geschreven), zorgt Zwarte Piet voor een vrolijke, ontregelende noot. Anders zou het hele gebeuren rondom die statige Sint Nicolaas allemaal veel te serieus worden.

Voor mij getuigt de hele vraagstelling rondom de kleur van Zwarte Piet van een fantasieloosheid. Blijkbaar kennen sommige mensen alleen nog maar de wereld waarin wit wit is en zwart zwart.  Blijkbaar kunnen mensen geen onderscheid meer maken tussen de wereld van verbeelding waarin allerlei wonderlijke gestalten rondlopen en de dagelijkse wereld met de gangbare hokjes en vakjes. Die mensen willen dat de wereld van Sinterklaas zo veel mogelijk gaat lijken op onze gewone wereld, de wereld van de volwassenen, met diezelfde hokjes en vakjes. Fantasieloos!

Sinterklaas2b

Er wordt niet voor niets gesproken over Sinterklaasgeloof. Want juist de verbeeldingskracht, de gevoeligheid voor een andere wereld, wijst naar een diepere geloofslaag die ons schuilt – een geloof dat ook als volwassene met je mee mag gaan. Maar dat is een ander verhaal. Een verhaal over een veel groter geschenk. Na Sinterklaas volgt het Kerstfeest.

Natuurlijk moet racisme te vuur en te zwaard worden bestreden. Maar ik geloof niet dat een zwartepietenverbod daar direct aan zal helpen. Ik hoop straks weer op de kade te staan als Sint met zijn Pieten Middelburg binnenvaart – blaasorkest erbij en kinderen op de nek. Fantastisch!

Sinterklaas5

 

 

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *