Herstel

De Nederlandse miljoenen zullen voor heel veel Filipino’s het verschil maken tussen nog meer ellende en een begin van herstel.” Aldus de Provinciale Zeeuwse Courant, en laten we hopen dat het inderdaad zo is.

Nederland heeft weer massaal gegeven na de verschrikkelijke natuurramp Haiyan die een deel van de Filipijnen heeft verwoest. Tegenwoordig wantrouwen heel wat mensen gironummer 555, omdat men niet precies weet wat er allemaal met het geld gebeurt. Maar toch is er veel gegeven. Want ook al komt van iedere euro misschien maar 70 cent op de goede plaats van bestemming; als je helemaal niets geeft, komt er 0 cent bij de getroffen gebieden. 25 miljoen euro is veel, maar ook weer een relatief bedrag als je in diezelfde krant leest hoe bij verschillende banken in de afgelopen jaren een veelvoud aan miljoenen naar onduidelijke bestemmingen is weggevloeid. Over wantrouwen gesproken…

In de baggerwereld was de ramp op Filipijnen natuurlijk ook een thema, want op veel materieel zijn Filipijnse werknemers te vinden. Van directe slachtoffers heb ik geen melding gekregen, maar veel familie en vrienden wonen in het getroffen gebied. Ook op de Filipijnen zelf worden de nodige hulpacties op touw gezet.

Ondertussen moet je bij al dit natuurgeweld niet vergeten, dat ook Nederland risico’s loopt. Met dit soort orkaankracht zullen wij vermoedelijk niet zo snel te maken krijgen, maar de zee kan ons nog steeds bedreigen. Zo lang geleden is de laatste watersnood ook weer niet.

PB110364PB200389

Het was daarom mooi om de afgelopen weken getuige te mogen zijn van werk aan de Nederlandse kustverdediging. Vorige week mocht ik op een stenenstorter stappen, die vlakbij de stormvloedkering in de Oosterschelde aan het werk is. De bodembedekking voor de pijlers wordt hersteld. Op diezelfde Oosterschelde mocht ik mij bovendien in de afgelopen week een paar daagjes op een sleephopperzuiger bevinden. Ook de dijken en duinen achter de dam moeten op de juiste hoogte gehouden worden. Mooi en belangrijk werk! Daarbij was het bijzonder om de pijlerdam nu eens vanaf het water te zien in plaats vanaf de weg. Na het bezoek was ik dit keer wel snel thuis, want het was maar een kwartiertje rijden naar Middelburg.

PB200378PB200400

 

 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

One Response to Herstel

  1. Bernadien Alewijnse snoeken says:

    Fijn om je verslagen te lezen Stefan. Je hebt nu ervaringen de enorm verrijkend zijn!
    Ik lees ze met interesse en plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *