In dok

PC220455

Het was tijdens mijn kerstreis weer een hele nieuwe ervaring: bezoek aan een schip in dok. Baggerschepen kunnen al indrukwekkend zijn in het water, zeker als je met de touwladder omhoog moet. Maar zo’n schip is dok is helemaal een imposant gezicht. Als je beneden in dok staat en omhoog kijkt, is het alsof je langs een flatgebouw heenkijkt. Alles komt nog groter over, van de pijp en de schroef tot de bulb voorop en het roer achterop.

Een werf valt nog het beste te typeren als een mierenhoop. Er lopen honderden mensen rond en op het schip. Georganiseerde chaos: overal wordt gewerkt, overal lopen draden en slangen en buizen, overal gebeurt wat.

PC220463

Ook een ervaring: net voordat het circus begint zitten honderden dokwerkers in groepjes bij elkaar om instructie te krijgen. Omdat iedereen op de grond zit, hebben deze toolboxmeetings een bijna religieuze uitstraling. Maar het gaat er natuurlijk om dat iedereen weet wat ‘ie moet doen.

Ondertussen moet de gewone bemanning met behulp van de technische dienst in de gaten houden of alles inderdaad volgens plan verloopt. Het is geen geringe opgave.

Maar zonder een geregelde docking kan een baggerschip niet functioneren. Er moet op een gegeven moment gewoon worden gestopt om grote reparaties uit te voeren en eventuele vernieuwingen door te voeren. Als je altijd maar zou blijven doordraaien, loopt de boel op een gegeven moment vast.

Een goed functionerend baggerschip spreekt dus niet vanzelf. Daarbij zijn de grote onderdelen van groot belang, maar ook de hele kleine onderdelen tellen mee. Een haperend klein onderdeel kan zorgen voor grote problemen.

Een docking laat zich ergens wel vergelijken met een soort van retraite. Zoiets past wel aan het begin van een nieuw jaar. Even een stapje terugdoen en kijken wat misschien anders moet. Even denken aan je gezondheid. Even stilstaan bij je levensstijl. Even nadenken over je plannen voor het komende jaar. Want … niet alles spreekt vanzelf. Als een mens altijd maar door blijft draaien, loopt hij of zij op een gegeven moment vast.

Daarbij kan een spirituele update zo nu en dan ook geen kwaad. Weer eens even stilstaan bij de zin van het leven. Wat is nou echt belangrijk voor je? Waar haal je je inspiratie vandaan? Welke mensen doen er echt toe? En laat je dat ook blijken?

En net als met een schip: na een goede docking kun je er weer even tegen.

PC220461PC220457

N.a.v. een bezoek aan de HAM 318 en de Fairway in Singapore

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

2 Responses to In dok

 1. Dineke says:

  Hoi Stefan, mooie vergelijking tussen docking en retraite. En dan jij als ‘man in white’ bij wijze van engel daarbij…

 2. Bernadien Alewijnse says:

  Dag Stefan!

  Weer genoten van je ervaring die je weet te gebruiken als overdenking.
  Wat een andere wereld om te leren kennen. En overal werken mensen…….
  Een hartelijke groet van ons.

  Bernadien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *