Doop

Als predikant heb ik al heel wat keren gedoopt, vaak kinderen, soms een volwassene. Het is dan altijd een extra feestelijke dienst. Daarom was het heel bijzonder om de afgelopen week in Urk bij een ander soort doop aanwezig te zijn, namelijk van een schip. De Kees Jr was al te water gelaten, nu werd een fles champagne tegen de boeg aan geslingerd. De champagne bruiste over de scheepswand en de woorden klonken: “Ik doop je Kees Junior en ik wens je een behouden vaart.”

Het was voor mij de eerste keer dat ik zoiets meemaakte, maar de “scheepsdoop” heeft oeroude wortels. In vroeger tijden moest je nog veel meer dan nu rekening houden met de gevaren van de zee.

Kees Jr

Bij de doop werd door een Urker collega de zogenaamde “Scheepsbijbel” overhandigd. Ook een mooie gewoonte, waaraan echter niet meer op alle schepen wordt vastgehouden. De predikant had een paar maanden eerder de dochter van de Urker kapitein gedoopt en hij zag overeenkomsten. Zowel bij het begin van het leven van dochterlief als de ingebruikname van een schip mag een goede vaart worden toegewenst. Daarbij las hij woorden van een eeuwenoud lied uit de Bijbel, psalm 107, over golven die hoog kunnen gaan, maar ook over thuiskomen in een veilige haven.

Voorafgaande aan de zegenwens is bij de doop het noemen van de naam belangrijk. Bij de rondleiding op Urk hoorden we dat – omdat veel mensen dezelfde familienaam hebben – iedereen een bijnaam krijgt. Door die bijnaam maak je deel uit van de Urker gemeenschap. Ergens voelt mijn doopnaam ook een beetje als zo’n bijnaam. Door die naam erbij ben ik verbonden met de  gemeenschap van mensen die de eeuwendoor hun kinderen hebben laten dopen. Door mijn achternaam maak ik deel uit van de beperkte kring van mijn familie. Mijn doopnaam bepaalt me erbij dat mijn leven deel uitmaakt van een groter verband (of nog beter gezegd: verbond).

Tenslotte: ik wist nog niet wat een ploegboot was. Nu wel. Een ploegboot kun je vergelijken met een tractor voorzien van een ploeg erachter. In combinatie met een sleephopperzuiger maakt hij de bodem egaal, of hij kan ook worden gebruikt om havens waarin niet mag worden gebaggerd uit te schrapen. Zo leer ik iedere dag nog bij in deze verrassende wereld. Kees Jr, tijd om de hand aan de ploeg te slaan!

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *