IJskoud water

ice bucket

Iedere dag zie ik op Facebook tientallen filmpjes voorbij komen van een “Ice Bucket Challenge”. Op alle mogelijke manieren worden emmers boven hoofden omgekeerd, waarbij een nat pak volgt met een nominatie voor volgende slachtoffers. Dit alles in teken van het goede doel: geld ophalen om onderzoek te kunnen doen naar die verschrikkelijke spierziekte ALS.

Er zijn ook filmpjes waarop één en ander misgaat: een paard dat op hol slaat wanneer het koud water voelt, een familielid dat met de emmer struikelt en het water zelf over zich heen krijgt, een broek die per ongeluk mee omlaag wordt getrokken, en ga zo maar door. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam ondergaat de ijskoude douche in vol ornaat: in zwart pak met stropdas. De muis (of is het een eekhoorn?) van Albert Heijn wordt nat en nomineert direct de concurrenten Jumbo en de Lidl. Wat me trouwens opvalt: in bijna alle filmpjes zie je niet of er ook ijs aan het water wordt toegevoegd. Zit er niet gewoon lekker warm water in die emmer?

Het is wonderlijk hoe zo’n hype ontstaat en iedereen meetrekt. Niet alleen in Nederland, maar in de hele Westerse wereld. Emmers worden leeg gekiept over jong en oud. Bijna niemand durft te weigeren. Waarschijnlijk uit angst om voor een harteloos monster te worden uitgemaakt, die niets over heeft voor het goede doel. Hoewel, juist als je de uitdaging niet aangaat, ben je verplicht € 100 te storten in plaats van 10 eurootjes. Alleen de president van de Rechtbank Noord-Holland weigert op de uitdaging in te gaan. Althans als rechter. Wie weet staat er van hem als privépersoon al wel een filmpje op Facebook. Hoe zou het trouwens met onze Koning zitten? Ook over dit punt heeft hij zich nog niet publiekelijk uitgelaten.

Hoe dan ook, ik vind het wel mooi hoe op een originele manier aandacht wordt gevraagd voor een goed doel. Eigenlijk lijkt het wel een soort doopritueel: er wordt water uitgegoten – mensen gaan kopje onder – en er worden namen genoemd. Helemaal vrijwillig is het niet: zonder dat je er wat aan kunt doen, word je genomineerd en moet je eraan geloven.

Dat laatste is mij nog niet overkomen. Niemand heeft mij nog genomineerd. Niet dat ik dat erg vind. Ook dit jaar ben ik weer drie keer in het koude water gesprongen om mee te doen aan de zeezwemtochten. WWW.ZWEMMENLANGSWALCHEREN.NL haalt al jaren geld op voor de Stichting ALS Nederland. Maar ja, nu ik dit zo opschrijf… ik kijk de eerste week maar even niet op Facebook.

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

One Response to IJskoud water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *