Helpers weg laatste ronde!

pacman 2

Toen ik een jaar of 10 was (we praten dus al over heel lang geleden), kreeg ik het boekje “Helpers weg laatste ronde” (van Johan Frinsel). Het verhaal gaat over Kick, een Amsterdamse straatschoffie die met zijn vrienden allerlei kattenkwaad uithaalt. Zijn oudere broer Piet is een veelbelovend bokser, die op weg is een groot kampioen te worden. Totdat zijn broer zich bekeert en vindt dat geloof in Jezus niet te combineren is met een bokscarrière. Voor Kick en zijn ouders is het besluit om met boksen te stoppen moeilijk te begrijpen, totdat Kick een dienst meemaakt in de Evangelische Gemeente van zijn broer.

Ja, boksen en geloof lijken lastig samen te gaan. Tenslotte heb je niet zoveel aan Jezus’ woorden in de ring, dat je de andere wang moet toekeren als iemand je een mep geeft.

Maar op de Filipijnen wordt daar heel anders over gedacht. De Filipijnse “born again” christen Manny Pacquiao neemt het op zaterdag 2 mei op tegen de Amerikaan Floyd Mayweather in wat nu al “The Fight of the Century” wordt genoemd. De kaartjes voor deze bokswedstrijd in Las Vegas waren binnen 1 minuut uitverkocht. Er is dan ook jaren uitgekeken naar een confrontatie tussen deze twee boksers, die als de besten van hun generatie worden gezien. Hooguit komt het gevecht misschien net iets te laat – beiden schijnen al wel een beetje over hun piek heen te zijn. Maar ze kunnen allebei nog flinke klappen uitdelen, dus het zal de grote vraag zijn wie er gaat winnen. Mayweather is al 47 partijen ongeslagen en Pacquiao won 57 van zijn 64 partijen.

“Pacman” Pacquiao heeft er geen moeite mee om zijn geloof met het boksen te combineren. Geloof helpt hem zijn focus te houden – en niet van het rechte pad af te raken. In plaats drank en vrouwen predikt hij huwelijkse trouw en de waarde van het gezin. Van rijkdom mag genoten worden, maar moet ook worden gedeeld. Dat doet Pacquiao dan ook in ruime mate: hij deelt graag van zijn fortuin uit aan arme landgenoten. Anders dan bij andere boksers soms het geval is, claimt hij niet dat in de ring de Heer aan zijn kant staat. De Heer is wel dichtbij, sinds hij zijn hart aan Hem heeft gegeven, maar boksen moet hij toch echt zelf doen.

Geen wonder dat deze bokser ongekend populair is op de Filippijnen. Aan boord is het vanzelfsprekend hét gespreksonderwerp van de dag. Op verschillende schepen die ik bezocht, zijn door de Filipijnse bemanningsleden weddenschappen afgesloten. Vergelijk het maar een beetje met het wereldkampioenschap voetbal, waarbij Nederland in de finale zou staan.

Bijbels aan het gevecht lijkt ook wel een beetje de winst- en verliesrekening. Er valt zo’n 200 miljoen dollar tussen beide boksers te verdelen. Maar het merkwaardige feit kan zich voordoen dat de verliezer meer ontvangt dan de winnaar van het gevecht. Het zit namelijk zo, dat zelfs al zou Mayweather de partij verliezen, hij toch nog meer ontvangt dan Pacquiao. Zo kunnen de laatsten dan toch de eersten worden….

Ik kijk niet gauw naar boksen, maar deze keer hoop ik dat de beelden snel beschikbaar komen (rechtstreeks moet je er ook al een klein fortuin voor neertellen). Er zal straks genoeg om over te praten zijn aan boord. Voor beide boksers zal het waarschijnlijk wel de laatste partij uit hun rijke carriere worden – dus: helpers weg, laatste ronde!

pacman 1

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

5 Responses to Helpers weg laatste ronde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *