Beginnersgeluk

Wat doet een baggerdominee als er niet zoveel te reizen valt? Dan zijn er allerlei klusjes thuis: verslagen schrijven, Diepgang voorbereiden, bij de kantoren langs, een examen afleggen, en….bowlen met de Filippijnse bemanning van een schip dat in de buurt ligt.

1. Bij het bowlen was er duidelijk sprake van beginnersgeluk. Fernando die nog nooit van zijn leven gebowld had, gooide strike na strike. Hij won met duidelijke overmacht. Ik ben benieuwd of hem dat een volgende keer weer lukt.

Bij heel veel dingen die je voor het eerst doet, kun je spreken van “beginnersgeluk”. Waar dat nou precies in zit? Misschien omdat je extra geconcentreerd bent. Misschien omdat je juist nog niet al te veel weet en dus niet zo nadenkt. In onbevangenheid gaan bepaalde handelingen of gesprekken vaak makkelijker dan als je gespannen bent of weet wat er allemaal mis kan gaan.

2. Een andere vorm van beginnersgeluk mocht ik ervaren bij de “terugkomdag” van de derdejaars stagiairs Waterbouw op het STC Rotterdam. De stuurmannen en machinisten waren voor een hun eerste dagen een paar maanden op een schip aan het werk geweest. Ik mocht in hun ervaringen delen. Het beginnersgeluk spatte van veel verhalen af. Daarmee bedoel ik het enthousiasme waarmee over de stage werd gesproken. Deze eerste kennismaking met het echte leven aan boord was voor velen spannend, maar ook een verademing. Veel gehoorde opmerkingen: de praktijk is toch weer heel anders dan de theorie. En: nu hebben we ontdekt hoe er aan boord echt moet worden samengewerkt.

De tweede stage in het vierde jaar wordt straks natuurlijk ook mooi, maar zal toch weer anders voelen.

3. Vandaag kreeg ik de uitslag binnen van mijn examen “cultuurpsychologie”. Gelukkig geslaagd. Maar hier kan ik niet van beginnersgeluk spreken. Ik was het behoorlijk ontwend om een boek in je hoofd te moeten stampen. En een multiple-choice examen vind ik nog steeds een buitengewoon ongelukkige onderneming. Gelukkig heb ik het truukje ooit geleerd op de middelbare school. Als je dat truukje niet weet, kun je heel veel van een onderwerp afweten en toch voor je examen zakken. Ik heb overigens veel geleerd van “cultuurpsychologie” – hoe cultuur gedrag bepaalt en vooral ook je daar praktisch mee om kunt gaan. Hierbij gaat het niet om abstracte waarden, maar om concrete mensen.

Zo is er gelukkig genoeg te doen, ook als ik een periode wat minder uitlandig ben.

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

2 Responses to Beginnersgeluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *