Zwischen den Zeiten

Kunnen we onze kostbare tijd niet beter besteden dan alle uren die nu gaan in de discussie over zomer & wintertijd? Ik heb er afgelopen zondag weer van genoten, dat uurtje extra en het beetje extra licht dat we nu ’s morgens hebben. Zoals ik komend voorjaar ook zal genieten van het beetje extra licht ’s avonds. Het uur dat ik dan kwijt raak bij het verzetten van de klok, neem ik op de koop toe.

Ik ben vóór Europa, steun de Europese Unie en behoor niet tot het koor van Eurosceptici en -critici. Maar nu heb ik toch ook iets van: zijn ze bij die Europese Commissie helemaal gek geworden! Even op basis van een online enquete ons tijdssysteem omgooien? De enige redelijke verklaring die ik kan voor deze gang van zaken kan bedenken is dat de echtgenote van Jean-Claude Juncker bij haar man geklaagd heeft dat de hond zo vervelend van slag is bij het verzetten van de klok.

Wij eten nooit precies op dezelfde tijd. De kinderen gaan niet altijd exact op hetzelfde moment naar bed. De wekkers gaan ook niet altijd op hetzelfde moment af. En we hebben geen hond, doch vier schildpadden, die van het verzetten van de klok ook niet zoveel last schijnen te hebben. Alle goedbedoelde adviezen in de krant door psychologen, artsen, coaches en wat al niet meer over het overleven van het uur voor- of achteruit, zijn aan ons niet besteed. Maar goed, je zult er maar wel last van hebben. Dan begrijp ik op zich wel dat je van die zomertijd af wilt. Maar dan moet je ook niet meer in het vliegtuig stappen en stoer vertellen over je jet-lag. Of met de boot naar Engeland varen, want dan moet je ook al dat verschrikkelijke uur zien te overbruggen.

Afijn, de Europese transportministers hebben gisteren vergaderd. Uitkomst: veel landen hebben nog wat meer tijd nodig voor goede besluitvorming. “Buying time” heet dat in goed Nederlands. Want overhaaste beslissingen leiden zelden tot iets goeds. Even wat extra tijd – zoiets als dat heerlijke uurtje extra afgelopen zondagmorgen….

 

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *