Filippijns nieuws

Eén van de aardigste dingen als je op reis bent, is de plaatselijke krant lezen. Je krijgt dan een beetje een indruk wat er zoal leeft in een land en wat daar het perspectief op de wereld is. Op de Filippijnen lees ik bij het ontbijt de “The Philippine Star”. Net aangekomen voelt het lezen van deze krant na een jaar als een weerzien: het buitenlandnieuws ver weg gestopt in korte berichten, veel foto’s van groepjes mensen die voor de camera poseren, en natuurlijk de nodige politieke schandalen. Ieder jaar is er wel een “impeachment” procedure aan de gang, of een omkoopverhaal waarbij de huidige regering de vorige beschuldigt en omgekeerd.

Opvallende kop vanmorgen: drie politieagenten zijn veroordeeld voor het doodschieten van een onschuldige tiener. Een nieuw hoofdstuk in de “war on drugs” van president Duterte. Toen hij een paar geleden aan de macht kwam, beloofde hij orde op zaken te stellen in het land, o.a. door een einde te maken aan het enorme drugsgebruik. Zoals met iedere oorlog, ging ook deze strijd gepaard met het nodige geweld en zijn er meer dan 5.000 mensen bij om het leven gekomen. De politie heeft namelijk het recht te schieten bij verzet tijdens de arrestatie. Dit kwam president Duterte van begin af aan op veel kritiek te staan. Want kunnen corrupte agenten zo hun macht niet misbruiken? De veroordeling van de drie agenten geeft in ieder geval aan, dat het mis kan gaan.

Volgens de politieke tegenstanders van Duterte is deze veroordeling slechts een topje van een ijsberg: er gaat veel meer mis. Volgens de president zelf geeft het aan, dat het rechtssysteem in de Filippijnen goed werkt en dat de burger voldoende rechtszekerheid heeft. Dat feiten door politici zo verschillend geïnterpreteerd kunnen worden, is voor de Hollandse lezer dan weer niet verbazingwekkend. Op dat punt verschillen de mores in Den Haag en Malacañang niet zo veel.

Vandaag is trouwens Bonifacio Day – een feestdag ter ere van vrijheidsstrijder Andrés Bonifacio (1863-1897). Hij vocht voor de onafhankelijkheid van het Spaanse bewind; en daar kunnen we als Nederlanders ons ook nog wel wat bij voorstellen.

This entry was posted in Niet gecategoriseerd. Bookmark the permalink.

2 Responses to Filippijns nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *